House Overveen / Bloot Architecture

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/885033/house-overveen-bloot-architecture Clipboard Projects Manufacturers: Duco, Storax, Keukenmaxx “COPY” Santbergen Engineering, Santbergen Engineering Contractor:Pascale FibbeCity:OverveenCountry:The NetherlandsMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Mirko MerchioriRecommended ProductsWindowsAccoyaAccoya® Windows and DoorsWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingGlassDip-TechDigital Ceramic Printing in Art & SignageEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. Renovation and extension of a stately row house in Overveen, The Netherlands. The house is located in a dune area and therefore the ground level is higher at the front than at the rear.Save this picture!© Mirko MerchioriThe inside of the house was already taken care of in the 70s and stripped of all period features. The ground floor serves as a living area and was a large narrow space. A spiral staircase with a balustrade made of marine  rope led to the basement that consisted of a series of small rooms including a small kitchen. The first and second floors consist of bedrooms and a family bathroom.Save this picture!© Mirko MerchioriThe basement has now been extended so that the existing kitchen has become larger and has now become a real family kitchen with an open view of the back garden. A floating veranda connected to the family kitchen strengthens this relationship. On the floating veranda you can sit with a cup of coffee and dangle your legs.Save this picture!© Mirko MerchioriThe open plan living room is too large for its purpose due to the new kitchen. The basement has a low ceiling and is dark, so creating an open connection between the kitchen and the living room was a logical step to take. The desire to have a roof terrace on the extension led to a connection between the floor of the living room and the roof of the extension. To open up this area and make as light and airy as possible, everything between kitchen and living room is made of glass . The glass is supported by large Douglas beams that are also continued into the extension.Save this picture!Section AThe staircase that runs along a continuous wall between the basement, the living room and the bedrooms creates a visually connecting element between the different spaces and also ensures that the long living room is broken up in a front and back.Save this picture!© Mirko MerchioriThe rest of the basement is open, with underfloor heating and now functions as a play area for the children or as guest room.Save this picture!© Mirko MerchioriProject gallerySee allShow lessPaulinum University Leipzig / Erick van EgeraatSelected ProjectsFarvardin House / HAMAAN StudioSelected Projects Share Photographs:  Mirko Merchiori Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year:  Lead Architects: 2017 CopyHouses•Overveen, The Netherlands Area:  269 m² Year Completion year of this architecture project Architects: Bloot Architecture Area Area of this architecture project The Netherlands House Overveen / Bloot Architecture ArchDaily Save this picture!© Mirko Merchiori+ 19 Share Houses Tjeerd Bloothoofd Constructor: House Overveen / Bloot ArchitectureSave this projectSaveHouse Overveen / Bloot Architecture Photographs “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/885033/house-overveen-bloot-architecture Clipboard CopyAbout this officeBloot ArchitectureOfficeFollowProductsWoodGlass#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOverveenThe NetherlandsPublished on December 09, 2017Cite: “House Overveen / Bloot Architecture” 09 Dec 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – Croma SelectGlass3MGlass Finish – FASARA™ GradationPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesWall / Ceiling LightsCocowebLighting – Blackspot LED Barn LightUrban ApplicationsIsland Exterior FabricatorsPublic Safety Answering Center II Envelope SystemCeilingsSculptformTimber Batten Ceiling in All Souls ChapelHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH 5 + PH 5 MiniGlazedGrespaniaWall Tiles – Porto PetroThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterCompositesLamitechPlastic facades PanelexCarpetsHalcyon LakeCarpet – Nobsa GreyMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img