TRIPTYCH / YH2 Architecture

first_imgArchitects: YH2 Architecture Area Area of this architecture project Photographs Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/908492/triptych-yh2-architecture Clipboard TRIPTYCH / YH2 Architecture Projects CopyHouses, Houses Interiors•Wentworth-Nord, Canada “COPY” Photographs:  Maxime BrouilletSave this picture!© Maxime BrouilletRecommended ProductsStonesFranken-SchotterFlooring and Wall Tiles – Dietfurt LimestonePorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – BuildDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorDoorsSolarluxBi-Folding Doors – EcolineText description provided by the architects. Montreal-based yh2 introduces TRIPTYCH, a three-pavilion residence carefully nestled in lakeside surroundings. The house, with its crisp lines and sober palette, was built on a sloping site overlooking a small lake in the Laurentian Mountains, one hundred kilometres from Montreal.Save this picture!© Maxime BrouilletThe architects designed this building with a classical triptych in mind. It features a central piece, with direct views of Lac St-Cyr, and two side pavilions meant to be in more intimate contact with the nearby trees. The project is about the idea of fragmentation; it evolved from the desire to integrate three discrete shapes among existing trees on naturally sloping grounds.Save this picture!© Maxime BrouilletEach one of the three volumes sets the stage for a specific natural tableau, framed by the building’s geometry. The roofs, which slope up in three directions from the centre of the house, accentuate the views.Save this picture!© Maxime BrouilletSave this picture!Level 1 floor PlanSave this picture!© Maxime BrouilletThe kitchen and an adjoining office occupy the central block with generous openings towards the lake. The living room is accessed through a glass link, located east. The room’s highest point is at the window and attracts the eye towards the sky. The master bedroom, exposed to the morning sun, is directly below the living room and sits firmly on the ground thanks to the site’s natural slope. It is reached through a sculptural staircase that appears to be floating in the air with its suspended last step.Save this picture!© Maxime BrouilletLooking west, a second side pavilion is set at a slight angle from the rest of the house. It allows for separate quarters available for friends and guests. Located in close proximity to the house’s main entrance, the guest suite is more private than the rest of the building and is signalled by a switch in floor materials, from hardwood to polished concrete. The interior parking garage and a secondary entrance are located below.Save this picture!Basement & Ground floor PlansThe three pavilions are linked together through two glassed-in passageways, which create a formal separation between the project’s main elements. The front door is discreetly inserted in the passageway leading to the guest suite. The entrance area is lined with the same material as that used on the façades, blurring the boundaries between interiors and exteriors. On the opposite side of the central pavilion, the passageway which leads to the living room doubles as a dining space and is totally open to the outside. Night lighting is provided through a suspended aluminum ceiling, which has been carefully cut to create a sensation of being under a forest canopy.Save this picture!© Maxime BrouilletTRIPTYCH features mostly natural materials. The façades are sheathed with Eastern cedar planks, treated to appear weathered by time. Interior walls and ceilings are either gypsum board or white cedar while the floors are white oak or polished concrete. Wide patio doors, with black aluminum casings, frame the ever-changing views. A patio area extends from the kitchen and dining spaces towards the lake. The building’s geometry creates a theatrical stage for the surrounding nature.Save this picture!© Maxime BrouilletProject gallerySee allShow lessClifton Hill House / Field Office ArchitectureSelected ProjectsThe New Mixtape Featuring Your Favorite DesignersArchitecture News Share Save this picture!© Maxime Brouillet+ 26Curated by Fernanda Castro Share ArchDaily Area:  2500 ft² Year Completion year of this architecture project 2018 Canada Year:  CopyAbout this officeYH2 ArchitectureOfficeFollowProductsWoodGlass#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsWentworth-NordCanadaPublished on December 30, 2018Cite: “TRIPTYCH / YH2 Architecture” 30 Dec 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/908492/triptych-yh2-architecture Clipboard “COPY” TRIPTYCH / YH2 ArchitectureSave this projectSaveTRIPTYCH / YH2 Architecturelast_img read more

Read More →